.

2015. szeptember 10., csütörtök

Pórés-gombás palacsinta


 Hozzávalók (4személyre): 
 a palacsintához: 20 dkg liszt, 3 dl tej, 2 tojás, 1 dl olaj, ásványvíz, csipet só; 
 a töltelékhez: 40 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 30 dkg paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 tojás, bazsalikom, olaj, só, bors; 
 a tetejére: 2 dl tejföl, 10 dkg juhtúró, pirospaprika, só.

 Elkészítése: A lisztet a sóval, a tojással meg a tejjel simára kavarjuk, majd annyi ásványvízzel hígítjuk, hogy folyós tésztát kapjunk. Belekavarjuk az olajat és serpenyőben palacsintákat sütünk. A gombát megmossuk, felszeleteljük, a póréhagymát karikára, a vöröshagymát apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe tesszük, héját lehúzzuk, húsát feldaraboljuk. Olajon a vöröshagymát, a pórét megpároljuk, hozzáadjuk a gombát. Sóval, borssal ízesítjük, összefőzzük, majd a paradicsomot is hozzáadjuk, és addig rotyogtatjuk, amíg a leve nagy része elfő. A tűzről levéve belekavarjuk a tojást és ízlés szerinti apróra vágott bazsalikomot. A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel, majd kivajazott formába tesszük. A tejfölt kevés sóval, a túróval, a pirospaprikával kikavarjuk, a palacsintákra simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük, amíg a teteje megpirul.
                                                  

2015. szeptember 7., hétfő

Csirkecsíkok szőlőmártással


 Hozzávalók (4személyre): 60 dkg csirkemell, olaj, só, bors; a mártáshoz: 70 dkg szőlő, 2 evőkanál cukor, 3 dl vörösbor, 5 dkg vaj, 1 evőkanál étkezési keményítő, csipet só.

 Elkészítése: A megmosott csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. 2-2 csíkot összecsavarunk, fogvájóval a végein összetűzzük, majd olajon pirosra sütjük. A szőlőt megmossuk, leszemezzük. A cukrot világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat, a sót és 2 dl vörösbort. Felfőzzük, hozzáadjuk a szőlőszemeket. Az étkezési keményítőt a maradék borral elvegyítjük, a mártást besűrítjük vele. A húsból a fogvájókat kivesszük, majd a szőlőmártással kínáljuk.

2015. szeptember 6., vasárnap

Citromos sárgadinnyelekvár


 Hozzávalók (5db 2,5dl-es üveghez): 2 kg sárgadinnye, 25 dkg cukor, 1 citrom, 1 tasak 2:1 zselésítő.

 Elkészítése: A citromot megmossuk, sárga héját vékonyan lehámozzuk, majd kis csíkokra vágjuk. A sárgadinnyét kettévágjuk, a magokat kiszedjük, húsát kis kockákra daraboljuk. A citrom levét kifacsarjuk, a dinnyére öntjük, és összeforgatjuk, majd a citromhéjjal együtt a forrástól számítva 20 perc alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a 2 evőkanál cukorral elvegyített zselésítőt és főzzük, amíg felforr. A maradék cukrot hozzáadva addig főzzük amíg bugyogni kezd, a cukor elolvad. Tiszta üvegekbe töltjük, tetejüket rácsavarjuk és szárazdunsztba hagyjuk kihűlni.

2015. szeptember 4., péntek

Szőlős pohárdesszert


 Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg szőlő, 25 dkg natúr krémsajt, 10 dkg zabpelyhes keksz, 5 dkg porcukor, 5 dkg dióbél, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé.


 Elkészítése: A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a kekszet 4 darab kivételével összetörjük. Hozzáadjuk a darabosra vágott dióbelet, majd a poharak alján egyformán elosztjuk. A tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a citromlevet, a citromhéjat és a krémsajttal csomómentesre kavarjuk. A kekszmorzsára szőlőt teszünk, rá egy adag krémet, majd újabb szőlő és krém következik. A desszert tetejét szőlőszemmel, keksszel, kevés dióval díszítjük.

2015. szeptember 3., csütörtök

Zöldséges csirkeragu


 Hozzávalók (4személyre):
 a leveshez: 1 kg csirke, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 kisebb karalábé, 1 hagyma, 1 babérlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 teáskanál szemes bors, só; 
 a mártáshoz: 3 szál zöldhagyma, 1 kis doboz konzerv kukorica, 2 dl tej, 2 evőkanál liszt, olaj, petrezselyemzöld, fehér bors, só. 


 Elkészítése: A leveshez a zöldséget megtisztítjuk, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát egészben hagyjuk. A csirkére vizet töltünk, beletesszük a zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a borsot, megsózzuk és készre főzzük. A zöldhagymát felaprítjuk, a kukorica levét letöltjük, a csirkét kicsontozzuk, húsát darabosra vágjuk. A megfőtt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Forró olajon a lisztet megpirítjuk, felöntjük a tejjel és annyi levessel, hogy sűrű mártást kapjunk. Hozzáadjuk a zöldhagymát, 5 percet főzzük, majd a főtt zöldségeket, a kukoricát, a húst, a felaprított petrezselyemzöldet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és összekavarjuk. Párolt rizst kínálhatunk mellé.

Csomboros keksz


 Hozzávalók (35 dkg kekszhez): 15 dkg finomliszt, 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, 0,5 dl tej, 1 teáskanál sütőpor, 1 púpozott teáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, 1 szál csombor.

 Elkészítése: A lisztet, a sót, a borsot, a sütőport és az apróra vágott csombort összevegyítjük. A vajat megolvasztjuk, és a lisztes keverékhez adjuk a tojássárgájával együtt. A tejet fokozatosan adva hozzá, sima, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Fél cm vastagságú lappá nyújtjuk, formával kivágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.

 Megjegyzés: Használhatunk szárított, morzsolt csombort is, erősebb aromája van, mint a friss csombornak. Tegyünk 1 bő evőkanállal a keksz tésztájába.

2015. szeptember 2., szerda

Cukkinis marhapörkölt


 Hozzávalók (4személyre): 70 dkg marhahús, 40 dkg cukkini, 3 vöröshagyma, 2 paradicsom, 1,5 dl vörösbor, 2 cikk fokhagyma, 1 babérlevél, pirospaprika, olaj, só, bors.

 Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, húsát feldaraboljuk, a húst kockára vágjuk. A cukkinit forró olajon néhány percet pároljuk, majd tálra szedjük. A visszamaradt forró zsiradékba szórjuk a hagymát, megpirítjuk. Rátesszük a húst és addig sütjük, amíg kifehéredik. Megszórjuk pirospaprikával, sóval, borssal ízesítjük, és alaposan összekavarjuk. Hozzáadjuk a vörösbort, a babérlevelet, 1,5 dl vizet, és lassú tűzön puhára főzzük. A paradicsomot forró vízbe dobjuk, héját lehúzzuk, húsát felaprítjuk. Mikor már puha a hús, hozzáadjuk a cukkinit meg a paradicsomot. Beletesszük a zúzott fokhagymát, összeforgatjuk, 5 percet együtt főzzük, majd tálaljuk. 

2015. szeptember 1., kedd

Csirkecomb sajtos fokhagymamártásban


 Hozzávalók (4személyre): 8 csirkealsócomb, 10 dkg sajt, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál ételízesítő, fél csokor petrezselyemzöld, olaj, fehér bors, só.

 Elkészítése: A combokra annyi vizet öntünk, amennyi ellepi. Rászórjuk az ételízesítőt és födő alatt megpároljuk. Kevés olajat forrósítunk, rászórjuk a lisztet, ráöntjük a csirke levét és sűrűre főzzük. A sajtot lereszeljük, a szószba kavarjuk a zúzott fokhagymával együtt. Őrölt borssal, sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, végül a combokat is beleforgatjuk. Főtt tésztát, sóban főtt krumplit kínálhatunk hozzá.


 Megjegyzés: Használjunk minőségi sajtot, mely biztos, hogy beleolvad a szószba, nem fog összecsomósodni. Száraz sajt helyett egy kis tubus natúr krémsajtot is használhatunk.