.

2014. július 13., vasárnap

Levendulás, áfonyás joghurttorta- sütés nélkül


A piacon vettem egy nagy üveg áfonyát és két kötés levendulát. A tervem az volt, hogy a levendulát felszárítom, aztán lekvárokba, süteményekbe elhasználom. Imádom az ízét, illatát. Végül egy részéből az áfonyával összekombinálva ízletes tortát készítettem. Szeretettel ajánlom, hogy próbáljátok ki. Könnyed, finom, pillanatok alatt eltüntethető.

Hozzávalók az alaphoz: 15 dkg háztartási keksz, 12 dkg puha vaj, 2 evőkanál cukor; a krémhez: 2 dl tejszín, 2 dl joghurt, 20 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 púpozott evőkanál levendula virág, 25 dkg áfonya

Elkészítése: A tejszínbe vegyítjük a levendula szirmokat, 2-3 órát állni hagyjuk. 22cm-es kapcsos tortaforma rámáját ráhelyezzük egy tortástálra. A kekszet konyharuhába csavarjuk, sodrófával ütögetve porrá törjük. A puha vajjal, a cukorral összedolgozzuk, és a formába nyomkodjuk. A tehéntúrót simára kavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot. A tejszínt leszűrjük, habbá verjük, és a joghurtkrémhez vegyítjük. Az áfonyából egy maréknyit félreteszünk a díszítéshez, a többit óvatosan beleforgatjuk a krémbe, majd a kekszalapra simítjuk. Néhány órára hűtőbe tesszük. A ráma mentén végigvágva elválasztjuk a formától. A maradék áfonyával, levendulavirággal díszítjük. 

 Megj: Válasszunk sűrű natúr joghurtot, a tehéntúró legyen jól kicsöpögtetve. A tejszínes levendulát a legjobb este összekavarni, reggelre kioldódnak az ízanyagok. Jó tudni, hogy a szárított levendula erősebb, aromásabb, mint a friss.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése